maandag 17 augustus 2015

Naar bed

The Woman who went to Bed for a Year is uit. Heerlijk boek. De hoofdpersoon Eva heeft net voor de duizendste keer alle troep opgeruimd van man Brian en haar kinderen de tweedeling Brianna en Brian Junior. Die twee zijn 17 en net het huis uit om te gaan studeren, en Eva besluit dat ze het helemaal zat is. Ze gaat in bed liggen en zal er een jaar niet meer uit komen. Haar man Brian, professor in de astrofysica, moet er erg aan wennen dat zijn vrouw niets meer doet: geen boodschappen, geen huishouden, geen maaltijden. Hij roept hun beider moeders erbij en de dokter, maar Eva is niet ziek maar Eva blijft in bed. 

Het wordt een complete chaos, vergeleken met de orde die zij altijd geschapen had, maar er ontstaat toch een nieuwe orde, en geen conventionele. Zo blijkt Brian al acht jaar een minnares Tatjana te hebben die hij in zijn shed ontving. Als het rode lampje brandde mocht niemand binnen komen want papa was aan het werk. Hij had haar beloofd zijn vrouw te verlaten zodra de minderen het huis uit gingen, maar niets daarvan.

Het is erg Brits en lakoniek, een héérlijk boek. Sue Townsend (1946) werd in de jaren 80 bekend met de dagboeken van Adrian Mole. Een single mum die ineens bestsellerauteur werd, eigenlijk vergelijkbaar met JK Rowling en haar Harry Potter boeken.

Geen opmerkingen: