dinsdag 11 augustus 2015

Kobo, Bol, iBookstore, Bibliotheek, LeesID

Weerkerend onderdeel van mijn prevakantiestress is het e-boek en de diverse devices. De iPad, de iPhone en de reeds verouderde Kobo Touch. De veranderingen in de markt. Kobo werkte vroeger samen met Libris en nu met Bol.com. Waar tot vorig jaar het aankopen en synchroniseren van de e-boeken op alle apparaten vrijwel vlekkeloos ging heb ik nu ineens problemen met Adobe Book Editions. Het lukt me niet om Engelse boeken te downloaden. Uiteindelijk koop ik er een bij Bol.com, die nu een eigen Bol.com / Kobo app heeft. 

Als u niets met e-readen heeft, en dat kàn, sla dit stukje svp over. Ik koop een Engels boek (Us van David Nicolls) maar krijg dat vervolgens op geen apparaat geopend. Het probleem - zo blijkt na verloop van tijd - is dat Nederlandse e-boeken sociale drm hebben en Engelse boeken Adobe drm. En dan heb je ook nog LeesID waarmee je alle e-boeken die je op welk platforms dan ook gekocht hebt zou kunnen lezen. Behalve dan Apple en Kobo. Maar Kobo zou ook mee gaan doen, maar dat is tot op de dag van vandaag niet zo.

Uren ben ik er weer mee bezig. Uiteindelijk lukt het me de Engelse boeken in de Bol/Kobo-app te openen, maar niet om de boeken die ik tot nu toe bij Kobo kocht naar die Bol omgeving te verplaatsen. Ik bel naar Bol, wat ik toch over het hoofd zie, maar daar kom ik minimaal 10 minuten in de wacht, waarschuwt de klantenservice. Dat ik het weet.

Nou ja, anyhow, het ligt echt niet aan mij. Nu heb ik én LeesID met enkele boeken én 4 andere platforms met e-boeken die niet aan dat LeesID gekoppeld kunnen. Grr.

Geen opmerkingen: