zaterdag 20 februari 2016

Erop uit

Vorige week aan het begin van de Vastenmaand kocht ik een boekje van Nikolaas Sintobin over Ignatius. Ignatius leefde in de 16e eeuw en werd de oprichter van de Jezuïetenorde. De auteur van het boekje Sintobin is internetpastor verbonden aan het Ignatiushuis in Amsterdam. Sinds vorig jaar verspreidt hij gedurende de Vastentijd dagelijkse e-mailtjes met instructies over Ignatiaans bidden. Tienduizenden mensen hebben zich daarvoor ingeschreven. Ik ook, maar ik doe er niets mee. Om er toch iets van mee te krijgen dus dit boekje over Ignatius.

De Vastentijd heet ook wel de Veertigdagentijd. Geïnspireerd op de 40 dagen dat Jezus in zijn eentje in de woestijn was. Door de ramadan bij de moslims is de katholieke vastentijd weer meer in zwang geraakt. Het gaat erom je te matigen op een gebied dat je zelf vindt dat je zou kunnen matigen en dat je tijd neemt om je eigen demonen in de ogen te kijken. 

Bobby heeft gevraagd of ik meedoe. Ik heb een halfslachtig ja gezegd. Wij doen (bijna) geen biertjes en wijntjes drinken. En verder? Ik overdenk mijn zonden, zegt Bobby vroom. Dat vind ik onzin.

In het boekje over Ignatius lees ik dat deze na een ernstige ziekte op vrij jonge leeftijd zijn binnenwereld langdurig onderzocht. Dat ging bij hem al biddend. Wat ik boeiend vond is dat hij minder zijn zonden onderzocht alswel de vraag en van welke dingen waar hij echt gelukkig werd. Je kunt beter aandacht besteden aan je positieve gevoelens dan aan de negatieve. 

Dat vind ik een goeie insteek van de Vastenmaand. Die dingen doen - en laten -  waar je rustig en gelukkig van wordt. Naast alle dingen doen die je moet doen ook tijd nemen voor stilte en stilzitten wist ik al. Eigenlijk hoef ik niet lang na te denken: meer mijn vriendinnen zien. Je verbonden voelen. En als dat vanuit standplaats Zuilen niet zo goed meer spontaan en adhoc lukt als voorheen, dan maar wat afspraakjes maken.

Die gaan ineens gepaard met lange wandelingen. Lang niet gedaan. Best pittig. Gisteren met Marg 11,5 km in de Westbommelerwaard, vandaag met Diane 9,5 km in het Amsterdamse Bos. En ja, ik klaar enorm op. Ignatius: bedankt.

Geen opmerkingen: