zaterdag 13 februari 2016

Zagen zagen wiedewiedewagen

Weer een nieuwe aflevering van 'The Husband, How It Works'. Ik wil heel graag nieuwe eetkamerstoelen, al heel lang, maar Bobby wil een kettingzaag. Dat komt zo: hij wil stammetjes zagen en die gaat hij volgend weekend bij Staatsbosbeheer te Staphorst halen. De hele week kijkt hij al uren per dag op internet naar bijlen en zagen. Vorige week heeft hij in Groenekan al een hoogkwalitatieve Zweedse kloofbijl gehaald, nu wil hij hij naar de motorzagenspeciaalzaak Hofman in Maarsseveen.

Hij kijkt dus behoorlijk sip bij mijn voorstel om eetkamerstoelen te gaan kijken, en ik op mijn beurt kijk bedrukt bij zijn voorstel een kettingzaag  te gaan kopen. We slapen er een nachtje over. Laten we éérst naar Maarsseveen gaan en daarna naar Villa Arena stoelen kijken, wordt de uitkomst. Best of both worlds.

Wat een belevenis: een kettingzaag kopen. Het is een winkel in tuin- en landbouwmachines, Een wat oudere mevrouw verkoopt ze. Héél deskundig legt ze alle ins en outs van de kettingzaag uit. De do's en de don'ts, de gevaren en de bescherming. Behalve de zaag verkoopt ze Bobby ook nog een zaagbroek en zaaghandschoenen en speciale vijlen. Een kettingzaag moet als een mes door de boter zakken, benadrukt ze. U moet géén kracht moeten zetten. U moet de kettingzaag al na twee uur bijvijlen.

Terwijl Bobby in de schuur achter zijn beschermingspak past praten wij wat door. Ze verkoopt al 33 jaar landbouwmachines, vertelt ze. Zaagt u zelf ook, vraag ik. U klinkt alsof u regelmatig met kettingzagen werkt. Pas 15 jaar geleden heeft ze een zaagworkshop in een bos gevolgd. Speciaal voor verkopers van kettingzagen. Dat was heel nuttig geweest. Haar man komt eens kijken, want het is wel erg gezellig tussen de landbouwmachines. Graag wil hij Bobby nog een keer als ins en outs en do's en dont's uitleggen. Dat heb ik al gedaan, zegt ze. En heel goed, beaam ik. Maar hij doet het toch. Een kettingzaag is uiteindelijk toch een mannending. Even kibbelen ze, maar al gauw houdt ze wijselijk haar mond.

Terwijl haar man Bobby alles voor de tweede keer uitlegt vertelt zij mij uit hoe ik die zaagbroek moet wassen. Ik dacht het niet. Maar deze dag kan niet meer stuk.

Geen opmerkingen: