vrijdag 19 februari 2016

Het Nieuwe Rijbewijs (2)

De mens lijdt het meest door het lijden dat zij vreest. Weer naar het Stadskantoor voor het nieuwe rijbewijs. Van mijn bezoek voor mijn nieuwe paspoort vorig jaar - nog te Amsterdam - herinner ik me dat ze al mijn pasfoto's afkeurden. Ik moest een nieuwe laten maken. Dat werd een lelijke bleke foto waar ik mijzelf absoluut niet in herken. Ik heb een envelopje vol pasfoto's, allemaal van Studio Heno, dé pasfotospecialist van Amsterdam. Het onderste staat nú op mijn rijbewijs, dus die is al 20 jaar oud.

Schrap voor een nieuwe Kafkaiaanse belevenis ben ik vast een half uur te vroeg. Ik moet een QR-code inscannen die op mijn digitale afspraak-mail staat en dat heeft meteen voeten in de aarde, want nogal onduidelijk en niet erg klantvriendelijk Gelukkig staat daar een dame bij die je helpt je papiertje zodanig in de lucht te manoeuvreren dat het apparaat je code inderdaad ziet. 

Dan heb ik ook nog tijd om nog even een receptioniste aan te spreken. Mevrouw, het is alweer driekwart jaar geleden dat ik me heb uitgeschreven uit Amsterdam en ingeschreven in Utrecht, via de DiGiD. Nooit heb ik een bevestiging gekregen, laat staan een welkom, vertel ik. Zit ik eigenlijk wel in uw systeem? Want mijn partner die alleen maar binnen Utrecht van Pijlsweerd naar Zuilen verhuisde kreeg een heel welkomstpakket! En ik niets. Verbijsterd kijkt ze me aan. Nee natuurlijk kunnen ze dat niet nakijken. Dat druist in tegen alle regels van de privacywet. En een welkom? Dat is zó 20e eeuw! Nee. Als mijn belastingpapieren op mijn huidige adres aankomen zit het wel goed.

Nou goed dan, ik vind het niet aardig, en een welkomstmailtje aan nieuwe bewoners is toch zo gemaakt, zou je zeggen.

Voor het aanvragen van een Rijbewijs moet ik naar Wachtgebied A. Daar zitten tientallen mensen op cyclaamkleurige banken, en ik ben al na 10 minuten aan de beurt. Een jonge gehoofddoekte ambenares meisje kijkt mij niet aan maar bekijkt wel op mijn verzoek mijn verzameling pasfoto's. Zij geeft toestemming voor mijn eerste keus. Dat hij op het paspoort niet mocht is omdat hij een beetje gróót is, legt ze uit. 

Dan moet ik tussen de lijntjes een handtekening plaatsen, dat tussen-de-lijntjes herhaalt ze wel drie keer, en dan is het klaar. Nieuwe afspraak maken en episode 2 van het nieuwe rijbewijs is ook weer voorbij. Appeltje eitje, eigenlijk.

Geen opmerkingen: