zondag 21 februari 2016

Uit Overvecht

Ter redactie zoek ik weer een stapeltje boeken voor in het buurtbiebje. Thuis blader ik de oogst door, en Op zoek naar mijn voorhuid, debuut van de Overvechtse Marokkaanse standup comédian Anuar, lees ik en lees ik uit. De wereld van dieMarokkaanse  bravoure-jongens die je veel op straat ziet maar niet kent. Die vaak geassocieerd worden met overlast en misdaad. Over die wereld schrijft deze Anuar van binnenuit en met humor. 

De hoofdpersoon is een sociale academie-student, HBO cultureel en maatschappelijk werk, die bijna klaar is met zijn studie maar zijn scriptie nog moet schrijven. Derde generatie Marokkaan. Opa was in de jaren zeventig hiernaartoe gekomen. De derde generatie moet het gaan maken. Studeren. Afstuderen. Vanuit zo'n massaflat in Overvecht, waar nogal wat types bij elkaar wonen.

Het is echt wel onderhoudend, al heb ik er inhoudelijk weinig affiniteit mee. Die groffe jongens, grote bek, vrouwen voor hoeren uitmaken, geld van je ouders stelen, meisje zwanger maken en dan niks meer laten horen, het stuit me natuurlijk enorm tegen de borst. Maar toch lees ik door. Het is (zelf)spot, het gaat over veel, ook over vrienschap en trouw en avonturen aangaan. Een road movie. 

Geen opmerkingen: