donderdag 26 maart 2020

Te Demmerik

Vandaag wordt het Demmerik. De Demmerikroute door of om Demmerikpolder. Het criterium is leeg landschap dicht bij huis en dat levert allerlei nieuwe bestemmingen op. Het buurtschap Demmerik ligt onder Vinkeveen en de wandeling (12 km) Is heel prozaïsch Hollands polderlandschap. Hij begint bij het voormalig treinstation onder Vinkeveen. Deze wandeling nodigt uit tot allemaal weetjes. Demmerik zou een verbastering zijn van Denemarken. Al in de 11e eeuw zou hier een nederzetting geweest..

Die spoorlijn liep van Loenen naar Aalsmeer met onder meer stations in Vinkeveen en Wilnis. Hij was in gebruik van 1915 tot 1950. Dat stationnetje is er nog, Er zit sinds een paar jaar een restaurant in, dat nu door de Corona-crisis uiteraard gesloten is. Het eerste deel van de wandeling gaat over de voormalige spoordijk. 

Het laatste stuk gaat over de weg door de buurtschappen Donkereind en Demmerik, waar je het fenomeen boerderette kunt bestuderen. Soms is het mooi en vaak is er enorme nouveau riche wansmaak. Wat wel veel conversatie oplevert en eens iets anders dan het corona-virus. Kortom: een wandeling die werkelijk de zinnen verzet.

Geen opmerkingen: