zondag 8 maart 2020

Wij en de wereld

Elke dag ben ik mij zeer bewust dat ik hier maar kleine babbelstukjes over mijn kleine wereld schrijf. Wat kan ik met het Nieuws in de grote wereld dat hier uur na uur binnenvalt? De miljoenen Syrische vluchtelingen waar van nu duizenden klem in een overvol niemandsland tussen Turkije en Griekenland. De ook overvolle vluchtelingenkampen op Lesbos, waar brand uitgebroken is. 

Ik was op een verjaardagsfeestje en praatte met een vrouw die wanhopig vroeg: ‘Wat moeten we ermee?’ Met het dagelijks nieuws over de vluchtelingen, bedoelde ze. Ik zei: ‘We? Wie bedoel je met we? Jij en ik? Wij op dit feestje? Wij burgers? Wij Nederland? Wij Europa?’ Het is ook maar een manier om iets over je machteloosheid te stamelen. Zij vond dat al die vluchtelingen in dat niemandsland maar hier moesten komen en geloofde dat we het wel zullen oplossen als ze eenmaal hier zijn.

En we maakten grapjes over de uitbraak van het Corona-virus nu in Europa waardoor half Italië sinds vanochtend in quarantaine moet. Zie foto. En verkouden Brabanders moeten ook al binnen blijven. Er was één Branbantse op het feestje. En ondanks de strenge regels hugden en zoenden we haar allemaal. Het wereldtoneel in een Amsterdams appartement.

Geen opmerkingen: