zondag 1 maart 2020

De domina

Zus&Zwager4 zijn lid van de Nederlandse Kerk in Duitsland. Door heel Duitsland heen wonen Nederlanders die onder andere via af en toe een kerkdienst met taalgenoten in contact blijven met elkaar. 

Er zijn geloof ik vier Nederlandse dominees actief. Elk van hen bedient circa een kwart van Duitsland, leidt kerkdiensten en bezoekt mensen. Die diensten zijn per ‘kern’ vier keer per jaar. Toevallig is vandaag zo’n dienst. De domina komt vooraf bij hen /ons eten en logeren. 

Tot een paar jaar geleden vonden de samenkomsten plaats in de kantine van het bedrijf, nu is er een ruimte gehuurd in een flat in een dorp verderop. Het is een soort buurthuis dat ook als kerkruimte dienst doet. De domina is ook de pianiste.

Er komen vandaag een stuk of 15 Nederlanders op af, dat is gigantisch veel. Soms zijn er maar vier. Het zijn bijna allemaal boerenechtparen. Het lijkt wel een ondergrondse kerk, een hagepreek. Ik doe dapper mee. Na afloop hebben alle vrouwen Kuchen mee, cake, boterkoek en dat soort zaken. Ze vergaderen na afloop over wel of niet een echte pianist/organist, wel of niet een dagje uit, hoe de wijn van het Avondmaal te nuttigen (dopen we het brood in de wijn of drinken we uit de beker?). 

Geen opmerkingen: