vrijdag 5 juni 2020

Beentjes

Het regent en het is koud. Tijd voor eens iets anders. Bij de kleine bioscopen hier adverteren ze nu met een ‘inhaalprogramma’. Dat vind ik een goeie. Deze film ging net eind februari in première. En waar moet je beginnen?

En zo begint het inhalen bij De beentjes van Sint Hildegard van en met Herman Finkers. Hij is nog veel leuker en beter dan ik dacht. Die personages zijn wel karikaturaal, de bazige wetenschapster Gedda (Johanna ter Steege) en de wat sullige veearts Jan (Herman Finkers), maar ook allebei heel invoelbaar. Erg leuk ook dat de film helemaal in het Twents is, met grotendeels Tukkers acteurs.

Het verhaal begint met de dood van de oude vader van Gedda, die helemaal onder de plak zat van zijn vrouw en zo graag een keer naar de Loreleiy was gelopen. Du moment dat hij dat gaat doen valt hij dood neer in Bad Bentheim, net over de grens. Hoewel hij perse gecremeerd wilde worden laat zijn vrouw hem begraven. Jan is daar zo verontwaardigd over dat hij de kist van zijn schoonvader laat opgraven en alsnog cremeren. Hij stelt zich ten doel de as uit te strooien over de Rijn. 

Nou en zo zijn er allerlei verwikkelingen, ook met de kinderen van Jan en Gedda met ook bazige partners. Het is heel erg raak en geestig. Een lach en een traan.

Geen opmerkingen: