vrijdag 19 juni 2020

Eilandgasten

Gelezen: Eilandgasten van Vonne van der Meer. Mooi boek. Gekocht uit de tweedehands kast bij boekhandel Van der Velde te Drachten. Toen het verscheen las ik haar nog niet, maar de laatste jaren houd ik érg van Vonne van der Meer. Mooi wijs en gevoelig voor de ingewikkelde rimpelingen van het gemoed en de ziel. Binnen relaties. Het gevoel en het verstand.

Het kader waarbinnen allerlei korte verhalen vallen is een vakantiehuisje op Vlieland waar diverse mensen een weekje, tien dagen, twee weekjes geboekt hebben. De vrouw die aan het begin en aan het eind van het seizoen het huis helemaal proper schrobt doet ook haar duit in het zakje. Ze komt ook af en toe tussendoor checken of het nog schoon is, ook al wordt ze daar niet voor betaald. De gasten hebben allemaal hun issues mee op vakantie. Het zijn niet allemaal stellen, ook mensen in andere relaties tot elkaar. 

Een stel met een dochtertje waarvan de man net in Duitsland is vreemdgegaan op een congres. Een vrouw vijftigers, kinderloos, met de dochter van een vriendin van haar. Die dochter blijkt zwanger, wat allemaal herinneringen opriep aan een afgebroken zwangerschap bij de oudere vrouw ooit. Een práchtige esthetisch bevriend stel studenten die samenwonen en alles samendoen behalve lichamelijke intimiteit met een gezamenlijke vriend die verliefd is op de vrouw maar niet snap hoe het zit tussen die twee. 

Het gegeven spreekt me natuurlijk meer aan dan anders omdat ik in een blokhut verblijf waar ook steeds nieuwe stelletjes/groepjes/eenlingen gebruik van maken. En ik zie hoe onze landlady speurt om nog iets extra’s te kunnen kuisen. Ze leegt elke dag de prullenbakken en heeft al na drie dagen het bed en de handdoeken verschoond, terwijl we een stapel van tien badhanddoeken hebben.

Geen opmerkingen: