dinsdag 16 juni 2020

Op fietse


Op naar de plaatselijke fietsverhuur ‘Op zo’n fiets’ om voor de rest van de week elk een huurfiets te huren. Geen e-bike, helaas. 

We beginnen met een van de tochtjes die onze eigen landlady heeft uitgezet: ‘Avontuurlijke  fietstocht in het Westerkwartier’. Opende, Kornhorn, Marum... het is zo leuk om het gebied te ontdekken, stapje voor stapje. Alles is hier heel onnadrukkelijk. Je moet wel kijken en nieuwsgierig zijn.

In het dorp is dus een Syrische jongen die de pizzeria heeft overgenomen. De supermarkt Poiesz heeft zijn oorsprong in 1923 te Sneek en heeft nu al vele tientallen filialen in Friesland, Groningen en Drenthe. Heel ambitieus. Zou het ze lukken de Jumbo achterna te gaan?

De fietsenverhuur zit in een schuur achter een woonhuis. Niet te zien vanaf de straat.

Er is hier ook geestelijk leven. Te Opende is er een Geref. kerk, een Herv. Kerk en een ‘vrijzinnig gebouw’, opgericht in 1936. Het naastgelegen dorp Kolhorn heeft een hindoetempel sinds vorig jaar. In de voormalig gereformeerde kerk. Voor de hindoes in Noord Nederland. Er schijnt in Breukelen ook een hindoetempel te zijn. Het lijkt onze wijk Zuilen wel met de meest bijzondere kerkgenootschappen en een boeddhistische tempel. In het Vrijzinnig Gebouw zijn tekenlessen-met-Annemarie en er oefent een fanfare.

NRC Handelsblad zou in 2011 een uitgebreide serie artikelen gehad over Opende, als meest doorsnee dorp van Nederland, die ik niet kan lezen omdat ik momenteel geen abonnement heb.

We komen al fietsend langs de voormalige spoorlijn voor de stoomtram van Groningen naar Drachten. Die spoorlijn is pas in 1985 helemaal verwijderd. Nu is het een fietspad. Ergens tussen Marum en Drachten is in WO II een aanslag op die tram geweest door het verzet en toen zijn er vijf onschuldigen gefusilleerd. Er is een plaquette voor hen.  

Er is een firma Dijkzand die stenen beelden en objecten en zand en grind verkoopt en op een 2 kilometer lang terrein daar een rommelig park voor heeft ingericht. Een heel rommelig zooitje maar juist daardoor heel inspirerend. Al moet je wel wat ruimte hebben voor de meeste van deze verweerde objecten. Maar ruimte, dat hebben ze hier.

Er is een prachtig landgoed Coendersborg. Ook daar mogen we fietsen. Er is een heideveldje, nu van Staatsbosbeheer. Er is een gebied met laagveen, ook van Staatsbosbeheer. Er is een grote recreatieplas met een camping.

Geen opmerkingen: