vrijdag 12 februari 2021

Afvalscheiding

Bij mijn dagelijkse rituelen hoort ook afval naar de containers brengen. In de straat hebben wij ondergrondse containers voor het ‘restafval’ en bij het winkelcentrum zijn ondergrondse containers voor papier, glas en plastic. Daar is het vaak een bende, maar thuis ruimt het lekker op. Ik ben vóór afvalscheiding en recycling want de hoeveelheid plastic verpakkingen in de supermarkt is mij een doorn in het oog. En al die krankzinnige dozen bij internetbestellingen. Vaak zit de afvaltas direct ná het boodschappen inruimen alweer halfvol. 

Van de artikelen over wat er met dat plastic afval gebeurt word je helemaal gallisch. Het meeste plastic afval wordt helemaal niet gerecycled maar verscheept naar Aziatische en Derde Wereld-landen en niemand weet wat er daar precies mee gebeurt. Die scheiding van plastic afval en verpakkingen is doorgedrukt door de levensmiddelenindustrie die geen statiegeld wil(de). 

De gemeentes zeggen dat zij beter afval kunnen scheiden dan de consument. Ze gaan dan ook binnenkort stoppen met afvalcontainers voor plastic. En toch loop ik nog steeds met die tas met plastic naar de oranje afvalbak. Gewoontedier. 

Geen opmerkingen: