donderdag 21 april 2022

Vierkante meter

De nieuwe Corrie van het koor heeft ook een moestuin, ergens in Utrecht Oost. Een klein lapje grond zonder huisje, alleen een tuingereedschapskist. Natuurlijk vragen de cafégangers me elke week hoe het met mijn tuin gaat, maar deze week zie ik het allemaal even niet meer zitten. De nieuwe Corrie doet mij graag allemaal  adviezen aan de hand. Soms word ik daar een beetje kribbig van, maar vandaag luister ik. Het is heel lief en wijs en nuttig.

Een tip pik ik zelfs op. Ik sprak mijn zorgen uit dat de tuin nu al een wildernis is en dat ik niet weet waar te beginnen, en toen adviseerde zij om eerst maar eens één vierkante meter schoon te spitten en daar met de moestuin te beginnen. Ze noemt een aardig BBC-programma ‘Gardeners World’ met handzame tips voor de beginnende moestuinierder. Ze zegt dat veel beginners niet durven te snoeien, dus dat ik de appelboom al gesnoeid heb vindt ze uitermate stoer. 

Dus vandaag begin ik met spitten achter het huisje. Er staan allemaal blauwe en paarse bloemetjes en omdat ik niet weet wat wat is voelt alles wat ik eruit schep als enorme heiligschennis. Het is loodzware klei. Ik heb mijn determineer-app in de aanslag. De blauwe bloemetjes zijn vergeet-mij-nietjes en de paarse heten longkruid. Die staan overal dus die mogen wel uit die vierkante meter. In een mum van tijd zitten de compostbakken weer mudjevol. Er staan op en rond die vierkante meter ook drie struikjes die ‘mansbloed’ heten en later dit jaar heel leuk geel gaan bloeien. Misschien kan ik wat overplanten, daar of naar de thuistuin.

Bobby houdt zich onderwijl bezig met de plank waar we doorheen gezakt zijn, met inmiddels een enorm gat. En nu? Dat stellen we nog even uit. Tot mijn verrassing is hij heel complimenteus over mijn schilderwerk. Alleen op de anderhalve wand met board dekt de verf niet. Die mag nog een keer over. En hij hangt de rest van de bamboe gordijntjes op. Het maakt het allemaal alweer een stukje huiselijker. En van buiten ziet het er nu een tikje bewoonder uit.

Ik heb ook nog akelei, een Japanse kers en een stuk heg van vier seringen gedetermineerd.

Geen opmerkingen: