dinsdag 2 juli 2013

Flevoparkbad

Ik heb zo doorgehaald met middernachtelijk werken aan een artikel dat ik vandaag wat eerder naar huis mag van mezelf. Zo uitgeput. (Waarom dóe je dat, Lucie Theodora? Zo laat en zo vroeg werken. Vraagt toch niemand van je?) Ik doe dat omdat het me oplucht als ik zie dat het iets wordt. En dat het af is.

Het is niet zonnig, nog steeds niet, maar wel een soort van warm. Wat mij op het idee brengt om - eenmaal thuis - de zwemspullen in een plastic tasje te gooien en snel nog even naar het zwembad te gaan. Dat heb ik nog nooit gedaan. Het Flevoparkbad ligt weliswaar tegenover mijn huis, maar is namelijk alleen tussen 10 en 17.30 uur open. Net voor vijven piep ik naar binnen. Ik hoef maar €1,50 te betalen: het 'eindedagtarief'.

Wat heb ik al lang niet gezwommen. Die banen zijn echt lang. Ik heb nauwelijks kracht in mijn armen. Na een kwartier banen zwemmen ben ik totaal uitgeput, ongeoefend als ik ben, maar ik vind het geweldig. Weer iets om verder te ontwikkelen.

Het Flevoparkbad ligt als zodanig op de schop. Er is een tekort van zes ton en Fatima Elatik van het Stadsdeel wil het kwijt. Het doel is het door een exploitant te laten exploiteren. Het is denk ik het laatste gemeentebad in Amsterdam. Zo zie je ze al lang niet meer. Camping Zeeburg, die ook al een van de veldjes gebruikt voor trekkerstenten, is ook in de running. Fatima houdt voorlopig alle opties open.

In de buurt hebben zich Vrienden van het Flevoparkbad verenigd. Zij hóuden van het Flevoparkbad en willen het niet kwijt. Ze zijn een handtekeningenlijst begonnen. Ik heb ook getekend, al weet ik niet zo goed wat ze willen, de Vrienden. Wat ze denk ik willen is rustig búiten zwemmen, één met de natuur, en dat het zwembad 's morgens eerder opengaat en 's avonds langer open blijft. En ze vinden dat de tarieven best wat omhoog mogen. En dat het zwembad niet naar een exploitant gaat. Ik schat zo in dat dat een gevecht tegen de bierkaai wordt. Want die zes ton van Elatik.

Snap best dat het niet uit kan. Er is immers bijna niemand. En wat is nou 1,50 entree? Krijg veel gedetailleerde herinneringen aan ons zwembad in Emmen vroeger. Met een binnen- én buitenbad en een grote zonneweide. Dat is al drie keer door een andere exploitant verbouw en vercommercialiseerd. Dat gaat hier ook gebeuren. Met glijbanen, whirlpools, wilde golven, sauna's, zonnebanken. Er zal pr gepleegd worden, er komt een MacDonalds bij, de ouders komen in groten getale aanvliegen en de kinderen van Oost zullen kraaien van vreugde. 

Geen opmerkingen: