zondag 7 juli 2013

Weetjes

We laten elkaar onze nieuwe boeken van de week zien. Bobby heeft bij Bijleveld 'Extatische getuigenissen. Visioenen en openbaringen uit de wereldliteratuur' van Martin Buber gekocht, ik bij Voorheen Scheltema, nu Polare een boek over planten-die-geschiedenis-veranderd-hebben. Ik ben dol op Librero-boeken, vol plaatjes en weetjes. Deze boeken worden internationaal gemaakt, voor Nederland is er een redactiebureau in Noord-Groningen die ze vernederlandst. Ik stel me een heerlijk huis op het verrukkelijke Noord Groningse platteland voor, temidden van de grazige weiden, waar een paar mensen lekker mooie boekjes maakt. Zouden die ook economische crisis en werkstress ervaren? Of willen de mensen deze boeken wel?

Librero heeft ook een boek 50 Dieren Die De Wereld Veranderd Hebben, maar dat moet nog maar even wachten. Men kan ook overdrijven. 

Het is echt leuk! Het zijn geen onschuldige verhalen, over die planten, zeker niet waar het commerciële plantages betrof. De productie ging van alles op het gebied van uitbuiting tot slavernij aan toe gepaard: koffie, thee, katoen, suikerriet, zijde... Maar er staan ook verhalen in over voedsel, medicinale planten, verslavende planten. 

Het is net als vroeger in de bibliotheek door de encyclopedie bladeren en hier en daar een stukje lezen. De belofte en het plezier van heel veel kennis, maar ook de ervaring van veel te veel kennis, die het hoofd niet aan kan. En prachtige botanische tekeningen en historische prenten, die ik allemaal in mijn eigen navolgbare stijl zou willen namaken. Mmm!

Geen opmerkingen: