woensdag 24 juli 2013

Gewelven

Vandaag gaat de vrije dag op aan zwemmen, autowassen, wasjes draaien,een beetje surfen en een beetje bladeren. Bladeren doe ik in het boek De Broeren en zijn gewelven. Als u het nog niet wist: De Broeren is de voormalige Dominicanerkerk te Zwolle, waar sinds twee weken een geweldige boekhandel met horeca gevestigd is. 

Ter gelegenheid van de opening van die zaak zijn er twee boekjes verschenen: De Broeren en zijn gewelven en De Broeren en zijn geschiedenis. Herman Aarts, oude museumdirecteur te Zwolle, heeft dit 'De Broeren en zijn gewelven' geschreven. Daar ik mij de afgelopen vakanties in diverse kerkjes in Mecklenburg Vorpommern en Denemarken ook al vergaapt heb aan de middeleeuwse schilderingen op de gewelven, is dit boekje meer dan welkom. Deze schilderingen zijn in 1985 gerestaureerd. Het zijn afbeeldingen van bloemen en andere plantaardige motieven, bijbelse taferelen en familiewapens, gildewapens en het stadswapen van Zwolle. Het kunsthistorisch belang van de schilderingen schuilt behalve in de hoge artistieke waarde, ook in de chronologische volgorde waarin heiligen, priesters en pausen zijn afgebeeld. Het geheel doet haast barok aan, terwijl het toch in de late Middeleeuwen is geschilderd. 

Veel heiligen zien we dus. Heiligen zijn mensen die in de katholieke geschiedenis wondere werken verricht hebben, een klooster gesticht, of die vervolgd en gemarteld werden vanwege hun geloof.Veel vrouwelijke heiligen ook. Ik vind het natuurlijk leuk om de vrouwelijke heiligen op te slaan: zoals Elisabeth van Hongarije, de Heilige Martha, de Heilige Cecilia, de heilige Agatha, Catherina van Siena, Barbara van Nicodemië, de Heilige Sapientia, enzovoort enzovoort. Van al die persoenen staat een afbeelding afgedrukt plus een levensbeschrijving. Het zegt me allemaal niet zoveel, maar is natuurlijk wel erg, jonge - ik neem aan idealistische - christinnen die niet uitgehuwelijkt wilden worden en dan in de kerker geworpen werden.

Maar dat leed zie je er allemaal niet aan af. De schilderingen zijn zo mooi en leuk en licht dat ik niet op ze uitgekeken raak en er zelf bijna weer een eigen serie aan zou willen wijden.

Geen opmerkingen: