maandag 29 juli 2013

Lyrisch en extatisch

Zondagavond is tijd om stil te worden. Hoewel ergens wel nieuwsgierig heb ik toch geen zin in drie uur Hans Teeuwen als Zomergast. In plaats daarvan luisteren we stilletjes naar Sequentia met die prachtige ijle vrij makende muziek van Hildegard von Bingen.

Haar muziek was lange tijd vrijwel onbekend. Sequentia, een in middeleeuwse muziek gespecialiseerd ensemble van Benjamin Bagby, begon in 1982 aan een reeks cd’s die het complete werk van Von Bingen moest documenteren. Inmiddels is de uitgesproken lyrische en extatische muziek van de vorig jaar heilig verklaarde geestelijke een begrip geworden. Laten we zeggen: verplichte kost als je denkt dat middeleeuwse religieuze muziek saai en somber is.

Von Bingen is in oktober 2012 door de paus uitgeroepen tot Kerklerares, een titel weggelegd is voor heiligen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de katholieke leer. Na Teresa van Avila, Catharina van Siena en Theresia van Lisieux,  is Hildegard de vierde vrouw die de eretitel heeft gekregen.

Hoe dan ook: práchtige muziek!


Geen opmerkingen: