vrijdag 12 juli 2013

Oneindigheid

Het is niet zo druk bij de tentoonstelling over Escher als ik zou verwachten. Maar mooi. Fantastisch om te zien hoe hij herkenning vond voor zijn fascinaties en geïnspireerd raakte door de Moorse motieven in het Alhambra in Granada, hoe hij met de hand al die motieven en herhalingen uitwerkte. In een schriftje. In vele schriftjes.

Nu kan dat allemaal met computerprogramma's. Er zijn allemaal animaties te zien waarin de systematiek van die oude Moorse motieven wordt uitgelegd..

Er is ook een touchscreen waar bezoekers met hun vingers zelf patronen kunnen frutten en die delen via e-mail en Facebook. Iedereen die daar is wil wel úren prutsen, maar moet elkaar de ruimte gunnen. Ik zou dat programmaatje zo willen hebben/kopen. Het heeft iets caleidoscopisch. En iets mandalaas'. Er schijnt veel over Escher geinterpreteerd te zijn, dat het allemaal heel spiritueel is: de eeuwigheid zonder begin en einde.

Eigenlijk is dit maar een klein tentoonstellinkje. Dit. Zou veel en veel groter kunnen. Ik heb een gesprekje met de eigenaar van de winkel. Hij vindt t ook raar dat deze tentoonstelling op twee hoog achter staat en niet in de centrale hal. Hij heeft veel meer potentie.

Hani501 weet te vertellen dat er een fantastisch Escher-Museum is in Den Haag. Aan de Lange Voorhout. Escher in het Paleis. Met het werk Metamorfosen van zeven meter lang. Ik zou wel een grote kleurprent van Escher willen, maar op internet zie ik alleen zwart-wit te koop.
.

Geen opmerkingen: