woensdag 8 november 2017

Spa


Het weer is helemaal ongeslagen en nu hebben we mist en druil. Bobby stelt voor om naar Spa te gaan, naar de sauna. De Thermen van Spa, wie wil dat niet. Ik zie er eerlijk gezegd altijd wat tegenop om in mijn blootje tussen andere vreemde bloteriken te verkeren, maar ik weet ook dat het achteraf altijd heerlijk en verkwikkend was. Maar laten ze in Wallonië van het gekleed saunaën zijn! Het hele wellness-gebeuren met zwembaden, whirlpools en buiten zwemmen mag alleen in textiel. Wel is er boven een afdeling voor naturisten, maar die is miniminimaal. En geen koud bad, geen aromabad, geen buiten, geen zwembad. En wij hebben onze badpakken wel mee op vakantie genomen, maar we hebben ze in het huisje laten liggen, want wij gingen naar de sauna en sauna is bloot. Maar niet in België. Vanuit ons afgesloten naturisten-afdelinkje kunnen we kijken naar het plezier van alle andere mensen. Bij de naturisten lopen en bubbelen voornamelijk dikke oude mannen. Bobby lijkt wel een atletische jonge god vergeleken bij de rest. Hij grijnst als ik dat zeg. Dat je het maar weet! zegt hij.

We mogen wel in onze gehuurde badjassen om het wellnessgebeuren heen lopen. O!  Dat in de mist dampende buitenbad. Grrr! Op onze relaxstoelen tussen de dikbuikige mannen denk ik met weemoed aan mijn lievelingssauna Den Ilp. Wat is die leuk en lekker.

Wat ik ook erg vind aan nieuwe sauna’s is hun onduidelijke systeem. Hier werken ze met een digi-horloge dat je door alle poortjes en kluisjes leidt en dat ook je consumpties opslaat. Het is een rare futuristische wereld. Als je het snapt beweeg je je er met gemak doorheen, maar zo’n eerste keer is altijd twijfelen en zoeken. Hoe gaan de kleedhokjes dicht. Waar worden we geacht te douchen. Kan ik mijn bril ergens kwijt! Is er een koude en een warme douche? Hoe kom ik buiten? Wat zijn de mores? 

Ik moet in Utrecht maar eens in mijn eentje op zoek naar een sauna waar ik me thuis voel. Een soort Den Ilp. De gezellige sauna waar ik ooit twee keer geweest ben aan de Jutfaseweg is failliet. Men gaat te U. naar Soesterberg of naar de Maarsseveense Plassen.

Geen opmerkingen: