zondag 19 november 2017

Goede Werken


Begin dit jaar werd tante Miep 90. Zij is de oudste zus van wijlen Bobby’s vader. Tante Miep woont in een torenflat in Den Haag Zuid. Zij is al vele jaren weduwe en heeft geen kinderen. Ze krijgt nooit bezoek meer, zegt ze. Komen jullie op bezoek? Ja we komen gauw, zeiden we, maar het komt er steeds niet van. Te druk, te moe, te ver weg. 

Laatst in het plantsoen voor het huis sprak een oude dame me aan, die haar oude hond uitliet. Zij had wel kinderen en kleinkinderen had, maar die kwamen een keer per jaar en verder sprak ze niemand meer. Zei ze. Man dood, buren dood, vrienden dood, familie te ver weg. Dan slaat de angst me om het hart. Zou ik ook zo eenzaam oud worden? 

Dan denk ik dat al die mensen moet redden, in elk geval minstens één. Dat ik voor bijvoorbeeld één oud persoon in de buurt boodschappen zou kunnen doen. Ik heb wel een bij de vrijwilligerscentrale gekeken wat voor vraag er is. Maar ik meld me er niet aan omdat ik bang ben dat ik het niet waar kan maken. Ik kan wel boodschappen voor iemand doen, maar dan willen die mensen natuurlijk ook elke werk een praatje. Koffie met een koekje. 

In de Ardennen benoemden we al die dingen die we willen en waar we niet aan toe komen. We gasn ze doen. En éérst gaan de naar Tante Miep. Vandaag is het zo ver. We nemen een mooie fles port mee en een enorm fleurig boeket bloemen. Ik heb een bloemenstal ontdekt met hysterisch weelderige boeketten die het erg goed doen bij oude dames. En ja hoor, ook bij Tante Miep.

Ze vertelt over haar leven. Vroeger en nu. Over de programma’s waar ze naar kijkt op tv. Het #metoo-thema laat ook haar niet onberoerd. En ze laat de boeken zien die ze van de bibliotheek krijgt. Elke drie weken komt een meneer een stapel van elf boeken brengen. Ze heeft ook een buddy. De vorige buddy was na een paar keer weggebleven. Het klikte niet. Nu komt er een vrouw van 47, een moeder van 4 kindjes. ‘Iemand die goede werken wil doen’, zegt ze. Eens per maand is er op vrijdagavond spelletjesavond in de kerk. Daar speelt ze dan Scrabble. Houden jullie van Scrabble? Nee, ik hou helemaal niet van Scrabble. En op zondag rijdt een meneer uit de flat haar naar de kerk. Ze doet wat ze kan. 

Op het dressoir staan foto’s van haar ouders toen die jong waren. Bobby’s opa en oma. Die oma is heel jong overleden. De nichtjes uit Leusden hebben heel sterk dezelfde trekken als hun overgrootmoeder.

Geen opmerkingen: