donderdag 6 juli 2023

Aan de horizon

Naar het Centraal Museum. Daar hangt/staat een nieuwe zomertentoonstelling genaamd ‘Aan de horizon’ / ‘New Horizons’. Geïnspireerd op 17e eeuwse Italië-schilderijen die ze geloof ik veel in depot hebben liggen. En daar dan hedendaagse kunst tegenaan. 

Ik ben vaak wat kritisch op het Centraal Museum, veel vn hun tentoonstellingen boeien me maar matig, maar deze is verrassend onderhoudend. Niet die oude Italiaanse beelden, maar wel de hedendaagse werken. Prachtig kleurig geschilderd tegelwerk van de Libanese kunstenares Ethel Adnan die twee jaar geleden zulke hoge ogen gooide met haar overzichtstentoonstelling in het Van Gogh museum,, dat ook gebruikt is voor het affiche van de tentoonstelling. Ook een paar videowerken maken indruk, zoals de dubbele video ‘The Wanderer’ (2021) van de Albanese kunstenaar Adrian Paci, die zich op een haast hallucinerende manier over Albanese plattelandsweggetjes beweegt waar voorbijgangers en hun vee langs zweven. 

En als uitschieter ‘Hout auto’ van Joost Conijn. De auto en de de film. Hij bouwde zo rond 2002 een houten auto met een motor die op hout liep, en reisde ermee door onherbergzame gebieden met slechte wegen in Oost-Europa, Roemenië en Bulgarije. Dat leverde onverwacht mooie ontmoetingen op.

Geen opmerkingen: