dinsdag 1 augustus 2023

Segantini

Bij M. en W. in de woonkamer in Dallenwill hing een afbeelding van een Zwitserse schilder van een man en vrouw in een bootje boordevol schapen die naar de overkant worden gevaren. Dat is van Giovanni Segantini, de meest beroemde schilder van Zwitserland, zei M. Nooit van gehoord hij maar was een beroemd Zwitsers impressionist en symbolist, hij wordt in één adem genoemd met vernieuwers als Monet, Van Gogh, Gauguin, Cézanne en Klimt.

Hij heeft de laatste jaren van zijn veel korte jaren hier in de buurt in Maloja en in de bergen bij Sankt Moritz gewoond. Toen we gisteren om het meer van Moritz heen liepen zag ik in het dorp een soort Byzantijnse koepel, mooi, wilde ik meteen naar toe. Niet gedaan, het was te ver en te hoog, bleek dat het Museum Segantini te zijn.

En omdat vandaag alles dicht is, maar niet het Museum gaan we naar het Museum. Heel mooi gebouw en heel mooi gelegen. Wel veel kleiner dan ik mij voorgesteld had met veel minder werken dan je zou willen, maar toch zeer de moeite waard. Al die alpenlandschappen met dat bijzondere licht. En dan de nadruk op de mensen en de dieren die daar thuis zijn. Fantastisch licht.




Geen opmerkingen: