maandag 20 februari 2023

Weer naar de tuin

Schoorvoetend ga ik weer naar de volkstuin. Ik heb de lidmaatschap en de pacht weer overgemaakt dus we gaan er weer een jaar van genieten. Eerlijk gezegd ben ik er zo anderhalve maand niet geweest en ik zie er best wat tegenop. Zo’n tuin na de winter, hoe ziet die er uit? Net zo als vorig jaar februari, toen ik ‘m kreeg. Afschuwelijk vond ik het. Koud en nat en naar.

Het eerste jaar absoluut niet zo systematisch aangepakt als ik mij had voorgenomen, dus nu zie ik mij wéér geconfronteerd met allemaal dode grassen en dood hout. Wat is wat? 

De boel is goddank niet overstroomd en/of ondergelopen, wel vochtig maar niet drassig. Geen plassen onder het huisje. Alleen de vorig jaar nieuw gekocht bamboe gordijntjes zijn verschimmeld, maar het Perzische vloerkleed van Tante Mies niet. 

Ik begin maar ergens uitgebloeide troep af te knippen en uit te trekken en te verwijderen. Vandaag knip ik ook de drie vlinderstruiken. En nog een struik die volgens mij wel gesnoeid mag worden al heb ik geen idee wat het is. Misschien was het de struikkamperfoelie, die prachtig rood bloeide. Dat had ik allemaal zullen noteren in groot notebook, maar dat heb dus ik niet gedaan. Als ik nou in een week of wat de ‘borders’ leeg krijg en omgespit dan kan ik misschien verzinnen wat ik daar anders wil. Vorig voorjaar bloeide het prachtig. Veel vergeet-me-nietjes, akelei, en vingerhoedskruid, herinner ik me.

Er bloeien wel wat, maar niet veel bloembollen. Ik had half december nog wel veel bollen gekocht, maar toen had ik absoluut geen puf om ze in de koude grond te stoppen. Er zijn alleen wat sneeuwklokjes onder de bessenstruiken en wat narcissen achter de bende van de borders. En een prachtig bloeiende helleborus op een niet zo opvallende plaats. Misschien moet ik die proberen te verplaatsen 

Twee uur houd ik het vol. Het is best zwaar werk en koud. Maar het is fijn om er weer te zijn. En hoe meer ‘troep’ ik weg krijg hoe fijner ik het er vind. ‘n Kopje hete thee tot slot aan de picknickbank doet wonderen. 

De foto bij dit praatje is van vorig jaar. Vandaag had ik nog geen inspiratie om te fotograferen. Of het moest de helleborus zijn.

Geen opmerkingen: