maandag 6 februari 2023

De Stamhouder

Ik herinner me nog dat het boek De Stamhouder van voormalig journalist Alexander Münninghoff de Libris Geschiedenis Prijs won. 2015 was dat. Het werd de hemel in geprezen maar ik had weinig aandrang het te gaan lezen.

Münninghoff diept zijn ongelofelijke familiegeschiedenis op: zijn grootouders kwamen begin eind 1939 uit Riga ìn Letland naar Nederland. Zijn opa was een Nederlandse grootindustrieel, zijn oma een Russische gravin, zijn moeder een Duitse. Zijn vader ging in de oorlog bij de Waffen-SS en vocht aan het Oostfront. Alexander werd geboren in Polen waar zijn vader toen gestationeerd was en groeide na de oorlog op bij zijn vader die hertrouwd was met een Vlaamse. Zijn Duitse moeder zag hij nooit. Hij wist niet waarom. Er werd nooit nergens over gepraat. Als Alexander op zijn 21e een vriendin krijgt gaat zij vragen stellen en gaat hij op zoek naar het verleden.

Van dat boek is nu een 8-delige serie gemaakt. Zus4 in MeckPom vertelt dat ze een nieuwe televisie hebben waarop ze nu ook NLZIET kan ontvangen en dus Nederlandse televisie vooruit- en terugkijken. Ze is erg enthousiast over De Stamhouder en dat is dan net het zetje dat je nodig hebt om te gaan kijken.

Geen opmerkingen: