woensdag 3 september 2008

Boekenleggerman

Boekenleggers. Je hebt mensen die ze verzamelen. Máár: er blijken ook mensen te zijn die ze obsessievelijk sparen. Die ze graaien, die ze stelen. Je verzint het niet, maar in Friesland waart een man rond die De Boekenleggerman wordt genoemd. Hij drijft de boekverkopers aldaar tot waanzin.

Frances en ik waren vanavond op lezerspanel en wel te Friesland met leden uit de doelgroep uit Leeuwarden, Drachten en Dokkum. Onze lieve lezertjes zijn vaak een beetje verlegen, zoveel aandacht zijn ze niet gewend, en doet het er toe wat zíj vinden... Maar ons blaadje geeft hen veel herkenning en erkenning, en als we een klein groepje doen (max zes) komen ze na verloop van tijd meestal wel los.

Nu kwamen ze helemaal los over de Boekenleggerman. Hij teistert hun winkels en ze wisten niet van elkaar dat hij in alle Friese steden rondwaart, tot op Ameland aan toe. Allemaal waren ze even fel. De man komt de winkel in, minstens een maal per week, en vraagt, eist en snaait boekenleggers. Hele stapels schuift hij van de toonbank in zijn tas. Nooit kooopt hij een boek. Ze háten hem, maar ze zijn zó beleefd dat niemand hem de toegang durft te ontzeggen. We kregen onmiddellijk zin om een themanummer over Boekenleggers maken.

Zouden we de Friese Boekenleggerman kunnen vinden? Zouden we hem kunnen portretteren?

Geen opmerkingen: