dinsdag 2 september 2008

Exit Astrotijd

Het programma Astrotijd is van de televisie gehaald. Ik dacht altijd dat ik de enige was die dat kent, want wie kijkt er nu 's nachts tv en dit is werkelijk heel dom. Eindeloos gebep van vage dames tarotleggers. Zelf vind ik het behoorlijk amusant, op momenten dan dat je je toch in een tijdszone bevindt waarin je eigenlijk zou moeten dromen.

Voor wie nóóit 's nachts tv kijkt: Astrotijd was op verschillende zenders te zien. Er zijn 's nachts op de zenders van de publieke omroep herhalingen te zien van programma's als De Wereld Draait Door; Pauw & Witteman, Nova en het Journaal. Op de commerciele zenders van RTL en SBS heb je bijzonder domme pornoprogramma's en dus Astrotijd.

RTL reageert wel heel naief. Een kind kan zien dat dat zakkenklopperij is! Dat het er om gaat dat mensen gaan bellen voor advies en nergens staat hoe veel dat kost. Het is heus geen menslievendheid of spirituele missie van RTL. Je zou willen weten hoeveel dat oplevert, hoeveel mensen 's nachts naar zo'n beppende mevrouw bellen. Maar RTL heeft dit alles pas begrepen na de uitzending van Tros Radar. Een redacteur van Radar had bij de producent van de astroprogramma’s gesolliciteerd. Ze gaf zich uit voor medium Ramona en voerde gesprekken met andere mediums van zowel RTL als SBS.

De politiek heeft zich er ook al tegenaan bemoeid. In het SP-rapport Sterrenbeeld Melkkoe staan ook zijn bevindingen over privéconsulten en paragnostenlijnen. Hun kritiek op dit soort programma’s en advieslijnen is dat ze consumenten onnodig lang aan de telefoon houden, tegen fikse tarieven. Natuurlijk hebben ze gelijk, maar toch: in slapeloze nachten ga ik ze missen!

Geen opmerkingen: