zondag 14 september 2008

Tonen stapelen

Gisteren bij Nova een item gezien met Henny Vrienten, die liturgische muziek geschreven heeft. Vier jaar geleden zou hij in een interview in Trouw hebben laten vallen dat hij dat wel eens zou willen. Op grond daarvan benaderde de pastora van de Janskerk te Utrecht hem en van het een kwam het ander. Hedenochtend was de premiere. En ik was erbij.

Vrienten vertelde bij Nova dat hij katholiek was opgevoed, maar verder niets met het geloof had. Toch zat de kerkmuziek nog diep in zijn systeem, vandaar zijn wens met die muzikale bagage nog eens iets te doen. In Nova had hij het over het 'stapelen' van tonen. Ik was heel benieuwd hoe hij dat hij deed. Het was héél héél prachtig stapelen. De muziek is meditatief en heeft een cadans die doet denken aan de golfslag van de zee. De tranen sprongen me in de ogen.

Vorig jaar is in deze oecumenische Janskerk mijn gang naar de katholieken begonnen. Ik word daar eng, ervaar er teveel van het mannenbroederschap uit mijn jeugd. Bobby zegt dat het geen mannenbroeders zijn, maar juist progressieve christenen, maar die vind ik óók eng. En verder is het me allemaal te energiek en te ambitieus in deze kerk, al die blanke hoogopgeleide gezinnen met veel ambitie tot in de kerk aan toe. Doe mij maar die Sint Augustinuskerk. Die is zeer divers internationaal met veel zoekende zielen en een beetje passiever. Maar deze muziek was mooi, dat moet ik de Janskerk nageven...

Vrienten was zelf ook in de Janskerk. Hij hield zich afzijdig, een beetje in een hoekje. Toen aan het eind van de dienst de voorzitter en de pastora iedereen omstandig bedankte ('Mensen, gaat u alstublieft nog even zitten, het duurt niet lang...' Nou, amehoela!) en de cd 'Ruimte waar het licht kan komen' werd gepresenteerd wilde Vrienten liever ook niet in beeld. 'Het gaat niet om mij.' Maar er waren wel veel camera's bij, en die wilden allemaal Henny Vrienten.

Op zijn uitdrukkelijke wens dat ook andere koren deze muziek kunnen zingen zijn er ook partituren van gedrukt. A.s. zaterdag 20 september kan iedereen van 10-16.30 in de Janskerk meezingen à € 15. De cd (€ 10) is te bestellen via info@muziekindejanskerk.nl.

Geen opmerkingen: