woensdag 5 november 2008

Dell vraagt personeel onbetaald vakantie te vieren

Ondernemers trekken de broekriem aan, lees je in de kranten. Michael Dell, topman van de Amerikaanse computerfabrikant Dell (míjn Dell!), heeft zijn werknemers gevraagd om tot vijf dagen onbetaald verlof op te nemen om de kosten te drukken. Daarmee zou het concern, dat bijna een grootscheepse ontslagronde heeft afgerond, concurrerender moeten worden. 'Het is een flexibele manier voor het bedrijf om de kosten te verlagen', aldus een woordvoerder.

Dell is na Hewlett-Packard de grootste pc-fabrikant ter wereld, en kampt al tijden met het probleem dat investeringsbeslissingen van klanten worden uitgesteld wegens de verslechterende economische omstandigheden. Daardoor is de winst in het eerste half jaar flink onder druk komen te staan.

Hoe zou dat zijn als je werkgever je vraagt om 'vrijwillig' onbetaald verlof op te nemen? In je eentje zeg je geen ja, maar als als je collega's meedoen kun je niet achterblijven. Zelf heb ik in het verleden eens met een maatregel met arbeidstijdverkorting te maken gehad. Hetzelfde werk met twee uur minder. Even een tandje erbij, zeiden ze. 32 uur werd 30 uur, 38 uur werd 36 uur. Het zure is: het werk blijft hetzelfde, maar die uren krijg je nooit meer terug. Dan is dit misschien slimmer.

Geen opmerkingen: