donderdag 13 november 2008

Vrede van Munster

Toen gingen we naar Munster, Westfalen, om de vakantie in eigen land nog een klein exotisch tintje te geven. Duitsland is altijd een genoegen. Munster ligt hemelsbreed niet zo ver, er loopt alleen geen snelweg naartoe, alleen een provinciale weg vanaf Enschede. Dus toch wel een eind.

Munster is bij ons vooral bekend vanwege de Vrede van Munster, getekend in 1648 in een zaal die te bezichtigen valt voor 1,50 euri. Ik was niet zo in de stemminhg. Het was een naar donker zaaltje, waar je onmiddellijk als je erin bent weer uit wilt. Er werd een groep gegidst door een dame die uitwijdde over afgehouwen handen die er ook getoond werden.

Hoe zat het ook al weer met die Vrede van Munster? Het einde van de Dertigjarige Oorlog en het einde van de Tachtigjarige Oorlog. Spanje deed afstand van de Nederlanden. Maar hoe zat het met die Dertigjarige oorlog? Was er toen dan ook een Wereldoorlog gaande? Waren het allemaal een godsdienstoorlogen? Wie dan tegen wie en waarom?

Bobby heeft ergens gelezen dat daar te Munster de Wederdopers in een kooi buiten aan de toren van de kathedraal werden gehangen. Om de andere gelovigen schrik aan te jagen. Die kooien hangen er nu nog. Of weer. Een kunstproject. Er hangen rode lampjes in. Opdat wij niet vergeten.

Ook dan mis ik de computer, om 's avonds even op te zoeken hoe het allemaal ook al weer zat.

Vrede van Munster

Geen opmerkingen: