vrijdag 7 november 2008

Mieke Maaikes Obscene Kapsalon

In ons Vak en het Vakblad zijn er de laatste weken discussies over een nieuwe Vakbeurs. Eén met niet louter kale tafeltjes waar commissionairs inkoopgesprekken voeren met de detaillisten, maar een waarbij veel meer Belevenis is. Dat idee roept nogal wat weerstand op. Ik ben altijd wel vóór Belevenis - dat zal niemand ontgaan zijn.

Hier zitten Hani501 en ik in de stand van de Vlaamse krant De Morgen bij de Vlaamse Boekenbeurs. 'Mieke Maaikes Obsene Kapsalon'. We kregen een roze schort voor, de juffrouw in de roze jurk verzocht ons de handjes boven de lakens te houden en wees ons tissues voor als we het niet droog hielden. In de droogkap zat geluid. Er bleken erotische verhalen te worden voorgelezen, voor zover ik het kon volgen, want het geluid was van slechte kwaliteit en Vlaams.

Nu ik het nazoek blijkt deze Belevenis een actie van onze Vlaamse luisterboekenvrienden. Mieke Maaikes obscene kapsalon is gebaseerd op Louis Paul Boons Mieke Maaikes obscene jeugd. De uitgever zegt erover: 'Hoe je het ook draait of keert, dat is ongeveer pornografie. Alles wordt dan ook bij naam genoemd en dan moet je wel even uitkijken dat je niet de bocht uit gaat.'

Geen opmerkingen: