donderdag 27 november 2008

Ontsporing

Omdat ik al bijna zes uur in de bolide had doorgebracht en ik even geen file meer kon verdragen dacht ik dat het misschien wijs zou zijn als ik met de trein zou gaan. Maar als je geen regelmatige treinreiziger meer bent dan sla je ineens berichten over ontspoorde treinen niet echt op je harde schijf op. Ik had wel een vaag besef dat dat zaterdag iets ernstigs was gebeurd bij Amsterdam Muiderpoort - diverse collegae hun weekend was er nogal door verpest geweest - maar ik geloofde niet dat dat zoveel dagen later nog een rol zou spelen.

Mooi wel dus. Er kunnen geen treinen naar Amsterdam Amstel, dus alles wordt omgeleid via Weesp-Hilversum-Bussum-Zuid-Hollandsche Rading. Op het station Amsterdam CS is het normaal al een chaos, maar die is nu wel compleet. De informatie op de borden spreekt zichzelf tegen met de tekst: luister naar de omroepberichten. En de omroepberichten liegen. In de trein roept men geruststellend om dat het reisje naar Utrecht via Hilversum vijf minuten langer duurt dan normaal, maar dat stelt helemaal niet gerust omdat nu wel bewezen mag heten dat het een half uur langer duurt.

Kijkend uit het treinraam naar het ontspoorde spoor zag ik dat er bij Muiderpoort richting Amstel helemaal geen spoor meer lag. Er moet blijkbaar nieuw spoor komen. Maar dat was er nog niet. De mannen die er aan werkten hingen wat doelloos rond.

Trouw meldt vandaag: 'Het treinverkeer tussen Amsterdam Centraal en station Amsterdam Bijlmer Arena ligt tot zeker begin volgende week plat. Spoorbeheerder ProRail heeft die tijd nodig om de schade aan het spoor te herstellen die werd aangericht toen zaterdag een goederentrein ontspoorde bij station Muiderpoort. "Qua materiële schade is dit een van de ernstigste ongelukken van de laatste jaren", zegt de ProRail woordvoerster. "Over een lengte van 500 meter is een op maat gemaakt stalen viaduct beschadigd. De rails zijn helemaal total loss". Daarnaast is de plek van het ongeluk, waar de spoorlijn splitst in de richtingen Hilversum en Utrecht, volgens Heemskerk "de meest ongelukkige plek in het hele land waar dit ongeluk kon gebeuren".'

Geen opmerkingen: