donderdag 11 februari 2010

Afscheid

De eerste dag terug op het werk moet ik al een column. Ik ben er ruim een week uit geweest en heb mij in die week maar weinig over het vak opgewonden, ik ben al lang blij als er überhaupt een gedachte komt. Franchise. Albert Heijn. Ik hoop er niet lang meer over te gaan zeuren, maar het verschil tussen een Albert Heijn aan de Elandsgracht en een aan de Molukkenstraat is heel erg groot.

Alweer zo'n twee jaar geleden verhuisde Janne naar een nieuw wijkje tussen de Indische buurt en de Watergraafsmeer in. Ze betrok er een deftige yuppenwonig in een hoge yuppenflat met een gracht eromheen. Een bastion, ter onderscheiding van en bescherming tegen de volksbuurt ernaast, leek het wel. Maar dit terzijde. Ik dacht dat ze overdreef, toen ze kloeg over het winkelaanbod. Nu heb ik haar een mail gestuurd met de vraag hoe zij daar het boodschappen doen oplost.

U kunt het natuurlijk niet lezen, maar dit staat er: 'Ook al kiest een onderneming voor een franchise-formule, ‘de vent bepaalt nog steeds het succes van de tent’. Dat was de strekking van een avond over het succes van inloopwinkels. Ik weet ‘t: ‘vent’ rijmt lekker op ‘tent’, maar ik zou toch een sekseneutrale one-liner kiezen. Moet onmiddellijk denken aan de fantastische kruidenier Lindeman aan de Amsterdamse Elandsgracht die een paar jaar geleden franchisenemer werd van Albert Heijn. Alle klanten waren verontwaardigd. Lindeman verdedigde de keuze met het argument dat ze op deze manier niet meer elke ochtend om 04 uur naar de veiling hoefden. In de nieuwe winkel wordt uitgedragen dat Mary Lindeman nog steeds het bewind voert. Niet alleen op posters, maar ook zelf is zij alom aanwezig. Wat voor formule je ook hanteert: het gaat erom dat je winkel een goeie plek heeft, dat je de klant met chronisch tijdgebrek oplossingen biedt, helpt kiezen en inspireert. Lindeman is daar een schoolvoorbeeld in. Onderscheidde men zich vroeger met bijzonder assortiment, nu vertaalt hun klantgerichtheid zich in extreme openingstijden en korte kassarijen. De AH van Mary Lindeman is 364 dagen per jaar open, van 07.30 uur tot 22 uur. Daardoor is deze AH in de hele stad bekend. Niet dat ik ervoor zou willen pleiten dat elke zelfstandige boekhandel nu onmiddellijk naar een franchise-formule overstapt, maar zo’n keuze hóeft niet meteen de dood in de pot te zijn.'

Kun je toch wat van je afscheid van je oude buurt kwijt, zegt Bien mild.

Geen opmerkingen: