woensdag 3 februari 2010

Het einde van de dijk

Dit is het einde van de Zeeburgerdijk. Op de kop van de dijk. Op z'n Grunnings: 'Op kop van diek'. Deze foto vind ik bij toeval. Een wandelaar heeft die gemaakt. Hij heet Herberg aan de Zeeburgerdijk. Dat pand heb ik al wel gezien, maar geen idee of het nog een uitspanning is. Als het al zo zou zijn dan schreeuwen ze dat niet van de daken. En als het zo zou zijn dan is het nu al mijn lievelingsuitspanning.

De Zeeburgerdijk zou indertijd vastgelegen hebben aan de Diemerzeedijk, maar nu ligt het Amsterdam-Rijnkanaal daar tussen, met de Schellingwouderbrug als overspanning. Wat klinkt het toch allemaal heerlijk maritiem. 'Je gaat daar heel gelukkig worden', zegt Hani501. 'Jij houdt van lucht en lucht en groen en van de randen van de stad.' Ik wil een konijn op mijn nieuwe balkon. Een hele veestapel. Hoe zou Vespa zich verhouden tot een konijn?

Nog meer historie: 'Zeeburg was een vestingwerk dat in 1649 door Amsterdam werd gebouwd op de samenkomst van de St. Anthoniesdijk (nu Zeeburgerdijk) en de Diemerzeedijk, de weg naar Muiden en Naarden. Van de drie verdiepingen had de begane grond schietgaten voor geschut. Een overhangende bovenste verdieping was voor de nabijverdediging met stenen, vuurpotten e.d. Het is gesloopt in 1669 waarna er nog lang een herberg Zeeburg heeft gestaan. Het Militair Terrein Zeeburg is een kunstmatig eiland in het IJ ten oosten van Amsterdam. Tegenwoordig wordt het Zeeburgereiland genoemd, om verwarring met het in 1990 opgerichte Amsterdamse stadsdeel Zeeburg te voorkomen.'

Gedicht Stil noar diek

Geen opmerkingen: