dinsdag 2 februari 2010

Stieg Larsson

Het boek is zo goed verkocht en de film zo goed bezocht, ik zal hier wel weinig nieuws vertellen. Maar zelf heb ik het boek nog niet gelezen en de film ook nog niet gezien. De dvd kwam ter redactie. Het is een hele lange dvd, twee cd'tjes beslaat hij. Ademloos heb ik het verhaal gevolgd over de onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist (werkzaam bij het magazine Millennium) en Lisbeth Salander, een beschadigde vrouw en geniale computerhacker, die gaan samenwerken.

Blomkvist wordt door een excentrieke Zweedse industrieel gevraagd onderzoek te doen naar de verdwijning van zijn zestienjarige nicht Harriët, die veertig jaar geleden het laatst werd gezien op een familiefeest van de Vangers, een industrieel geslacht waarin Larsson de Zweedse flirt met het fascisme portretteert. De verdachten: alle leden van de familie.

Blomkvist krijgt assistentie van Salander die haar eigen reden heeft om op zoek te zijn naar een verdwenen vrouw. Het boek heet niet voor niets Mannen die vrouwen haten. Er komen in deze film akelige exemplaren voor. Ik was bang dat ik al dat geweld niet goed zou verdragen, maar dat is knap gedaan, indringend maar toch niet zo dat je de tv afzet. Het is adembenemend.

Geen opmerkingen: