maandag 17 december 2012

Borrelia

In het bloed zijn resten gevonden van een paar bacteriën, waaronder de Borrelia-bacterie, veroorzaker van de ziekte van Lyme. Die krijg je van een tekenbeet. Ik weet niet van een tekenbeet. Maar goed, daar krijg ik nu antibiotica voor. Tegen. Een kuur van drie weken. Daarna kijken we weer verder, spreek ik af met de dokter.

Het RIVM meldt: 'Als de bacterie in het lichaam blijft, richt hij zich vooral opzenuwweefsel, gewrichten, de huid en het hart. De klachten diedaaruit voort kunnen komen zijn in eerste instantie griepachtigeverschijnselen of soms opzwelling van oorlel of tepel. Dezeklachten ontstaan meestal binnen drie maanden. Als de ziekte niet opgemerkt wordt, kunnen neurologische,gewrichts-, huid- of hartklachten ontstaan. Welke klachten iemandkrijgt verschilt per persoon. Aandoeningen aan de zenuwen komen hetmeest voor. Dit kan zenuwpijn of zenuwuitval op verschillendeplaatsen in het lijf tot gevolg hebben. Voorbeelden zijn verlammingvan de gezichtsspieren of pijn en krachtsvermindering aan een armof been. Ook kunnen mensen gewrichtsklachten, huidaandoeningen of hartritmestoornissen krijgen.'

Klinkt allemaal helemaal niet lekker.

Nu voel ik me pas echt ziek, zeg ik tegen Vinnie, als ik na een lange middagpauze terugkom van de apotheek met een tasje medicijnen. Nee, nu ben je beter, vindt hij opgewekt, nu het een naam heeft.

Nichtje belt. Nichtje, die arts is. Zij luistert en heeft wat ideeën en suggesties.  Zij vindt dat ik naar een neuroloog het AMC moet om te voorkomen dat het chronisch wordt. Ik waardeer het zeer, maar vind het ook lastig. Ik ben geneigd om eerst maar eens met mijn eigen huisarts op te trekken. En de acupuncturist, niet te vergeten.

Geen opmerkingen: