donderdag 13 december 2012

Dromen

Ik ga op bezoek bij een jonge nieuwe boekhandel Books & Bubbels aan de JP Heijestraat. De onderneemster is van opleiding juriste maar/en heeft een droom. Shakespeare & Company in Parijs. Het is zó tegen de tijdgeest in en zo leuk en zó sympathiek!

Wat mij nogal voor haar inneemt is dat ze volgende week een 'Conversation Dinner' organiseert, naar een idee van de Britse socioloog en filosoof Théodore Zeldin, die zijn leven lang onderzoek deed naar vriendschap. Hij schreef diverse boeken over conversaties, wat de modes zijn in conversaties en wat volgens hem de mooiste conversaties zijn - conversaties waarin je beiden een beetje verandert. Jaren geleden kocht ik dat boek daarover.

Zeldin is inmiddels 92 jaar, vertelt ze, hij woont in Oxford. Ze heeft hem gebeld en hij is heel enthousiast dat zijn idee nu ook in Amsterdam navolging krijgt. Conversation Dinners zijn georganiseerd in Beijing, Delhi, Istanbul, Parijs, Londen, Johannesburg en Montreal, voor uiteenlopende bedrijven en organisatie als Ikea, BMW, McDonalds, Novotel, musea, scholen, universiteiten,

Zo'n diner houdt in dat je tegenover een wildvreemde komt te zitten en niet over koetjes of kalfjes praat of over de politiek, maar over wezenlijke vraagstukken des levens. Je krijgt een menu met gespreksonderwerpen, kiest om de beurt een onderwerp en praat daar samen zo'n anderhalf à twee uur over. Deze boekverkoopster serveert pizza's van de buurman.

Ik vind dat mooi, zo'n meisje met zo'n droom.


Geen opmerkingen: