zondag 23 december 2012

Römertoetje

Omdat Bobby zoveel moet regelen voor de thuiskomst uit het ziekenhuis van zijn Mutti morgen vraagt hij of ik dit jaar de kerstmaaltijden wel wil samenstellen. De voorgaande jaren liet ik hem dat maar al te graag oplossen. Als hij kookt dan krijg je echte traditionele kerstmaaltijden als beenham uit de oven. Ik kook gewoon Marokkaans of Indiaas hoor, hoor ik mijzelf zeggen. Grappige zin.

Vroeger kon ik dit echt niet, zoveel boodschappen en koken, werd ik panisch en chaotisch, en probeerde ik anderen voor mijn karretje te spannen. En nu? Héél rustig systematisch pak ik het aan, al zeg ik het zelf. Kerstavond, eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag. Soep, hoofdmaaltijd, toetje. Keer drie. Boodschappenlijsten. Eerst naar de Lidl, € 75. Dan naar de viswinkel, € 17,25, tenslotte naar AH in de Watergraafsmeer, € 77,- Valt me alleszins mee voor drie kerstdagen.

Een zorg is dat ik voor Tweede Kerstdag twee Römertopf-recepten heb uitgezocht  en mijn Römertopf is eigenlijk maar voor twee eters. Help, wat nu!?! Waar vind ik zo snel een vierpersoons-Römertop? De kookwinkel in de Watergraafsmeer is open. Hij heeft geen Römertopf, maar wel een een Schlemmertopf, zegt de eigenaar. Nu heb ik twéé tweepersoons Römertopfen. Want op één been kun je niet lopen.

Vanavond  geurt mijn huis al heerlijk ouderwets naar het appels-en-peren-toetje dat ik alvast uitprobeer. Ik lijk wat beter te worden, stel ik voorzichtig vast, want het is voor het eerst sinds weken dat ik weer zin in kokkerellen heb.

Geen opmerkingen: