zaterdag 8 december 2012

Auður Jónsdóttir

'Een goede raad' van JK Rowling, dat ik ook gekocht had, heeft te veel personages voor mijn staat van zijn. ik begin eerst maar eens in 'Daarginds' van de IJslandse Auður Jónsdóttir van uitgeverij Q, de relatief nieuwe misdaadpoot van Querido. Dat is wel leuk aan de WPG-app 'Lees Dit Boek', waar een aantal uitgevers/redacteuren hun favoriete (e-)boek aanprijst. Hoe kom je anders op zo'n auteur?

Het is een aardig boek, het leest lekker weg al is het niet hermetisch dichtgetimmerd. Hoofdpersoon Sunna overkomt allerlei rampspoed, schijnbaar omdat ze iemand is die het iedereen naar de zin wil maken. Ze werkt bij een uitgeverij als manusje van alles, krijgt allemaal taken opgedragen van collega's die ziek zijn, haar vriend die fortuin wil maken in de toeristenindustrie verdwijnt van de aardbodem, zijn tienjarig zoontje uit zijn eerdere huwelijk komt bij haar logeren, wat die moeder dan weer niet mag weten, een vroegere vriendin is verdwenen, zo leest ze in de krant. Ze wordt achtervolgd door drie Arabische mannen... Kortom: alles wat maar in het honderd kan lopen loopt zo'n beetje in het honderd.

De hoofdstukken heten '1 december' t/m '9 december', dat is bijzonder, dat zijn precies de data van deze vakantie hier in de Hunsrück.

Er is geen onverwacht plot dat alles met alles in verband brengt. Opeens is het boek uit. Je kunt dat als zware kritiek zien, maar dat weet ik niet. Ik heb het met plezier gelezen.

Geen opmerkingen: