donderdag 22 oktober 2015

Polyfonie in beeld

Van de week in Leuven stuitte ik in de etalage van boekhandel 'Boekarest' op een schitterend boek: 'Meerstemmigheid in beeld. Zeven meesterwerken uit het atelier van Petrus Alamire. Ik vond het zo prachtig en bijzonder, dat ik het zonder nadenken kocht. 

Zo duik ik zonder al te veel voorkennis in de wereld van middeleeuwse muziekhandschriften. Ik had al een paar tentoonstellingen over middeleeuwse paar 'getijdenboeken' gezien, maar die bevatten teksten. Psalmen. Dit boek staat vol middeleeuwse partituren. Het blijkt gelieerd aan een tentoonstelling die momenteel in Antwerpen te zien is. Terwijl ik het boek kocht voor de plaatjes: de bladmuziek en de illustraties, gaat de  tekst alleen over de muziekstukken. Het boek is opgedragen aan de muzikant en musicoloog Dirk Snelling, in 2014 overleden, en behalve muziekwetenschapper ook drijvende kracht achter het ensemble Capella Flamica, dat die oneindig mooie polyfone muziek ten gehore heeft gebracht op talloze cd's. Ik heb er allemaal nog nooit van gehoord, maar als je op YouTube en Spotify de namen uit dit boek gaat zoeken kom je in een wonderschone muziekwereld terecht. Deze mensen (er hangen allemaal vakgroepen en stichtingen omheen)  willen het verspreiden en ontsluiten die wereld voor wie hem kennen wil. 

Die handschriften worden de laatste jaren stuk voor stuk gedigitaliseerd (gefotografeerd) en zijn behalve via die tentoonstelling en in dit boek vast ook online allemaal in te zien. Bij die tentoonstelling (tot 22 november) kun je ook een hele audiotour maken, net als ik vanavond thuis op de bank doe.

Geen opmerkingen: