woensdag 31 mei 2017

Jonge kolen

Het vraagt wel wat van je. Eerlijk gezegd begint het me een beetje tegen te staan. Een keer per week is behapbaarder dan vijf keer per week. Elke dag naar Overvecht om 12 gieters te vullen en de tuin te gieteren. Poeh. Maar dat met die hitte alles verdroogt, dat wil je ook niet. Of overwoekerd raakt met onkruid. 

En nu is er de kwestie oogst bijgekomen. De kroppen sla zijn inmiddels zo overweldigend van formaat dat je er met zijn tweeen zo drie dagen mee doet. Ik heb er wel zes en ook weer wat nieuwe. En er zijn ineens lege plekken in de tuin: de spinazie, radijs, rucola en waterkers zijn weg. Pas over drieënhalve week hebben we weer klasje. Dan gaan we geloof ik boerenkool planten. Daar heb ik helemaal niet zo'n zin in. 

Dus met de bolide naar het werk en na afloop langs Tuincentrum Overvecht, alwaar ik wat jonge plantjes haal: twee paprika's (rood en geel) en kool. Rode en groene kool is er niet, het wordt bloemkool en Chinese kool. En mest, ecologische mest voor groenten en fruit, vanwege dat Juf had gezegd dat kool het niet doet op zandgrond. 

Wel anderhalf uur ben ik bezig met heel basaal gieteren, het ergste onkruid verwijderen en een plek voor deze plantjes verzinnen. Dacht ik dat ik één bloemkoolplantje had gekocht en één Chinese kool, zitten er in elk bakje vier! Nu  heb ik ineens een veld met acht kolen in wording. Kom maar op. Het voelt ook wel mooi machtig, machtig mooi, baas in eigen tuin te worden. 

Geen opmerkingen: