zondag 14 mei 2017

Voordorp

Op deze belangrijke middag voor Feijenoord luistert Bobby via Radio1 naar het voetbal. Ik ga met Peeq een zondagmiddagwandelingetje door haar wijk Voordorp kuieren, waar langs de randen diverse paradijselijke volkstuincomplexen tussen het struweel verborgen liggen, ontdek ik nu: 'De pioniers' en 'Ons Buiten'. 

De wijk Voordorp is gebouwd begin jaren negentig in Noordoost Utrecht, ingeklemd tussen spoorlijnen en de A27. Fort Blauwkapel is een markeringspunr daar. Er zijn geen winkels, cafés en restaurants. De huizen zijn allemaal van wit baksteen. Beetje raar. Provinciaal, vinden we.

De volkstuinencomplexen stammen uit de jaren dertig, uit de crisistijd toen mensen een landje kregen om hun eigen eten te kunnen verbouwen. 'De Pioniers' ziet er iets anarchistischer uit dan 'Ons Buiten', maar veel maakt het eigenlijk niet meer uit. Mensen gebruiken het nu divers: òf als groentetuin, òf als paradijsje, of voor het recreëren met de kindertjes, of als broedplaats/atelier voor kunstenaars. Het was vroeger een strijdpunt, moestuinierders wilden die recreanten niet, maar volgens mij is dat voorbij. De buurtmoestuin van Voordorp, de Voortuin, is vijf jaar geleden gestart om iets van saamhorigheid in de wijk te bevorderen.

Bij het huizen zoeken jaren geleden hebben wij nooit Voordorp overwogen. Peeq is er echter heel tevreden, zo kalm en groen als het er is. Ze heeft een heerlijke benedenwoning met wonderlijk genoeg twee zijtuinen, een soort bungalow.

Geen opmerkingen: