woensdag 10 mei 2017

Idealen

De Kring van (vooral culturele) zzp-ers in de wijk houdt vanavond een workshop. Om de beurt organiseren de leden een workshop. Op zich is de kring best groot, en staat de avond ook open voor buitenstaanders, maar we zijn maar met zes. Drie leden zeggen af omdat ze op dinsdag yoga hebben. Ik heb eigenlijk de Moestuin, ik moet ook kiezen. Dit keer kies ik dit. 

Een muzikant F. houdt een avond over idealisme. Idealisme en ondernemerschap. Zijn onderneming is dat hij projecten met muziek en kinderen organiseert. Met improvisatie. Met stilte ook. Heel interessant, maar wel moeilijk geld mee te verdienen. En zijn moeder de vrouw vindt dat er geld op de plank moet komen voor de toekomst van hun nu nog kleine kinderen. Deze mensen ervaren een tegenstelling tussen een baan en hun idealen. Ze hebben geen baan en willen geen baan. Maar ze hebben ook maar weinig geld.

Eerst doen we een rondje met nieuws uit de wijk danwel een vraag om hulp bij iets. Daar brandt meteen iemand los die haar niet erg goed betaalde idealen haar boven het hoofd groeien en dan zijn we drie kwartier verder. Zij wil liefst iedereen en alle initiatieven in de wijk aan elkaar knopen zodat ook wijkbewoners zonder internet van de mogelijkheden en initiatieven op de hoogte zijn. 

Een mooie vraag is: wat zijn de idealen van Jesse Klaver en van Geert Wilders? Ik zeg: volgens mij willen allebei een veiliger wereld en een veiliger toekomst voor de mensen. Maar ja, de opvatting van wat veilig is en de weg daar naar toe loopt nogal uiteen. Er zijn burgers met hoogdravende wereldverbeterende idealen en burgers met kleinschaliger idealen. Tot die laatste hoor ik.

In tweegesprekken praten we door over idealen in je persoonlijk leven en die in de onderneming. Of je ze in de onderneming ook kwijt kunt. Ik wissel uit met een ontzettend leuke beeldend kunstenares. Zij bekent: ik ben steeds  bang dat ik uit de Kring geschopt word omdat ik een uitkering heb. Ik beken op mijn beurt: ik ben steeds bang dat ik eruit geschopt word omdat ik een baan heb. Dat is wel grappig. Niemand schopt ons eruit.


Geen opmerkingen: