zaterdag 20 mei 2017

Oermoeders

Ik was om redenen die er niet zo toe doen een half uur te vroeg voor het Diac en ging bij Museum Catharijneconvent naar binnen, alwaar momenteel een tentoonstelling is over Maria. Toen ik eenmaal binnen was en een kaartje-met-toeslag had, had ik nog maar een kwartier. En zo duwde ik mij een weg tussen groepen - zo niet bussen - kwetsbare bejaarden door.

Mooi maar weinig verrassend waren de diverse zalen met devote historische schilderijen en panelen over Maria Moeder Gods. Nou ja, daar heb je meer rust, tijd en aandacht voor nodig. Verrassender vind ik dat de tentoonstelling opende met een zaal met beeldjes van oermoedergodinnen uit de hele wereld, die ik erg mooi vond, piepkleine witte beeldjes. Ik weet niet of ze op dat formaat waren uitgekozen, waarschijnlijk waren het allemaal op maat gemaakte replica's. De zaal met oneindig veel graffiti over Maria vond ik ook bijzonder. Hoe iedereen zich Maria toe-eigent. En dit beeld van Maria Roosen vond ik ook heel mooi: een hele grote rozenkrans. Het raakte me omdat ik zelf in mijn 'kapelletje' een schaal heb met kralenkettingen van Mutti, voor haar foto. Ik moet nog even nadenken over de vraag hoe dit beeld van Maria Roos samenhangt met Mutti's kettingen.

Natuurlijk was dat kwartier veel te kort. Ik wilde de catalogus kopen, om de namen van de diverse kunstenaars op te zoeken, maar de museumwinkel stond propvol kwetsbare hoogbejaarden, die alles en iedereen in de weg stonden en geen centimeter weken. Toen heb ik mijn weg maar vervolgd zonder catalogus.

Geen opmerkingen: