dinsdag 2 mei 2017

Poëzie hardop

Een van de cadeaus is een boek plus cd met gezongen gedichten van de dichteres M. Vasalis. Gekregen van Vinnie. De gedichten zijn gezongen door Janne Schra, gecomponeerd door Reinout Douma, en gespeeld door het Noordpool Orkest. Ik twijfel een beetje hoe dit te genieten en vraag uiteindelijk de draagbare cd/speler van Bobby te leen. Hoe heet zo'n ding ook alweer? De discman. De opvolger van de walkman. In de walkman pasten cassettebandjes. Wat heb ik die lang niet gezien.

Mijn discman ooit kocht ik rond 1988. Toen gingen Ex en ik op vakantie naar Griekenland. Zij gebruikte cd'tjes als timer bij het systematisch zonnen. Zo heb ik een paar jaar naar muziek geluisterd, in de trein en op vakantie. Begin jaren negentig kocht ik mijn eerste auto (een petrol-kleurige Nissan Sunny) en luisterde ik vooral muziek in de auto. En toen kwam de iPod en was ik wekenlang cd's naar mp3-files aan het kopiëren.

Op de een of andere manier vind ik dit poëtisch experiment een beetje te intiem voor op de stereo-installatie in de woonkamer. Zo gewend als ik ben aan in mijn eentje digitaal luisteren en kijken. 

Bijzonder cadeau. Ik ken noch de uitgave, noch de zangeres noch de componist. Dat durf ik nauwelijks meer te bekennen sinds vorige week Jeroen Vullings in VN een jonge blogster aan de schandpaal nagelde, die 'De avonden' ging lezen, nog nooit van Reve had gehoord, en er ook nog eens niet zo van gecharmeerd was. En dat allemaal zomaar opschreef. Een schande vond Vullings dat. Nu durf ik bijna niet meer op te schrijven van wie of wat ik nog nooit gehoord heb. Wie zou dat een schande vinden?

Mooi. M. Vasalis had/heeft van die beroemde zinnen. Bijzonder om ze op melodie te horen. Het orkest. Vijf nummers luister ik.

Ik ga daarna toch ook even zoeken op YouTube, in de hoop een registratie van een live-uitvoering ge vinden. Het hele project staat er inderdaad op. Grootste deel met alleen de afbeelding die ook op de cover van het boek staat. Geen filmpje van een optreden. De oren en de eigen concentratie moeten het werk doen. Dat is een beetje moeilijk vandaag. Morgen weer luisteren.\



Geen opmerkingen: