vrijdag 12 mei 2017

Moderne devotie

Op ons Prins Bernhardplein is niet alleen de katholieke Jacobuskerk vrijwel dicht, ook de protestantse Bethelkerk gaat sluiten. Die gaat samen met de Oranjekapel aan de Amsterdamsestraatweg. Zij zijn bezig met de gedachte de Bethelkerk naar een 'stadsklooster' om te vormen. Met appartementen en een kapel. 

Vanavond hebben ze een avond over de beweging van de Moderne Devotie. Dat was in de late middeleeuwen een hervorming van de katholieke kerk, veel groter en breder dan wij nu nog weten, als wij spreker \mink de Vries mogen geloven. Die beweging zette leefgemeenschappen / kloosters op van mensen die hun idealen vanuit die plek in de praktijk brachten. Mink de Vries is een Zwollenaar en groot aanjager van deze beweging die hij probeert nieuw leven in te blazen. Hij heeft diverse boeken over de Moderne Devotie geschreven en ook Thomas a Kempis hertaald. Hij vertelt gedreven over de beweging toen en nu. 

Daarna vertellen diverse mensen van moderne hedendaagse (al dan niet religieus geïnspireerde) leefgemeenschappen wat ze doen. Van de Nikola-kommuniteit aan welke Bobby gelieerd is zijn er ook twee afgevaardigden. En er is een jonge vrouw uit Amsterdam Slotervaart waar ook zo'n gemeenschap is: 16 mensen die - wel elk in eigen appartementen - bij een kerk daar wonen en op vele wijzen van betekenis zijn voor mensen in de wijk. In Amsterdam Oost waar ik woonde had je in de Javastraat ook zoiets: de Eltheto-kerk en leefgemeenschap. Daar wonen allemaal jonge mensen in.

Het lijkt me mooi: zo'n 'stadsklooster' om de hoek. Met een kapel voor stilte en meditatie, een zaal voor maaltijden, ontmoetingen, lezingen, groepen. You name it. 

Zo ver is het nog lang niet. De bejaarde leden van de Bethelkerk hebben er niet zo'n fiducie in: voor hun gevoel komen de katholieken hun protestantse kerk overnemen.

Geen opmerkingen: