donderdag 5 april 2018

Castellum Hoge Woerd

Zullen we naar het Máxima-park? stelt Will voor. Dat ligt in de wijk Leidsche Rijn bij Vleuten, net aan de andere kant van de A2, tegenover Maarssenbroek, een plek waar je normaal niet zo gauw naar toe gaat. Maar zomaar vrij biedt zomaar openingen, bijvoorbeeld om zomaar een park te bekijken. 

Aan de zuidkant van het park ligt het Castellum Hoge Woerd, dat museum is, en restaurant, en theater, en festivallocatie. Ooit waren hier namelijk Romeinen gelegerd en was er een Romeins Badhuis. Bij zo’n giga nieuwbouwwijk hoort geschiedenis. En als het er niet is dan máák je het. Het is echt een leuk museum. Gratis. Er is fors in geïnvesteerd. 

Het Maximapark is een beetje Vondelpark-achtig met nieuwe stadsvilla’s in en aan het park die geïnspireerd zien op oude NS-stationnetjes en/of villa’s te Zandvoort. Er zijn vijvers en deelparken en een restaurant en kronkelweggetjes. Ondanks dat het Leidsche Rijn is - of Vleuten De Meern, daar wil ik af zijn, is het best leuk. 

Ik heb me er even in verdiept. Het zit zo. Het Máximparkt ligt op de grens van de wijken Leidsche Rijn en Vleuten De Meern. Al die nieuwbouw samen heet het Project Leidsche Rijn. Maar het project bestaan uit twee wijken: de wijk Leidsche Rijn die onderdeel is van de stadUtrecht, en de wijk Vleuten De Meern die een zelfstandig dorps is gebleven, maar wel in 2001 door de gemeente Utrecht is geannexeerd. Geen wonder dat ik het niet kan volgen. De annexatiedrift van de Stad Utrecht. Zoals het dorp Zuilen in 1954 door Uttecht is geannexeerd. 

Het project Leidsche Rijn is door de beroemde stedenbouwkundige Riek Bakker ontwikkeld.

Geen opmerkingen: