woensdag 11 april 2018

Muzeum

Wat doen dames op leeftijd met tamelijk veel vrije tijd? Die gaan naar het Muzeum. Vandaag ga ik naar Muzeum Catharijneconvent alwaar een tentoonstelling is over miniaturen. Middeleeuwse handgeschilderde boeken. Erg erg erg prachtig. Je weet niet waar je kijken moet, zo veel en zo pietepeuterig. Ik heb het idee dat je als je goed naar één schilderij in één boek kijkt dat je haast al wel genoeg gezien hebt. Tientallen jaren werd vaak aan die boeken gewerkt. Het perkament, de calligrafie, de initialen, de afbeeldingen, en uiteindelijk ook het inbinden. Zo snel en efficiënt alles nu moet, zo traag en aandachtig en kunstig ging het toen.

Ooit bezocht een tentoonstelling met pagina’s uit de getijdenboek van Maria van Kleef. In Muzeum Het Valkhof in Nijmegen. Daar hadden ze dacht ik zo’n boek los gesneden. Hier liggen de boeken in vitrines opengeklapt. Andere ervaring wel. 

Het is verder een hele moderne multimediale interactieve zintuiglijke tentoonstelling. Niet alleen de felle kleuren, ook geuren en geluiden spelen een rol. Het geluid van perkament. Je mag overal gaan zitten kleuren en plakken en zo je eigen miniaturen maken. Dat laten de dames bezoeksters zich geen twee keer zeggen!

Geen opmerkingen: