zondag 22 april 2018

Slopera

Bobby zou mee naar de voorstelling 'Slopera' in ons buurttheater Zimihc, maar er blijkt ook net Bekerfinale (Feyenoord-AZ) op tv, dus bij nader inzien kan hij écht niet. Jongste Nichtje wil wel mee en belt haar ouders zodat we ineens gevieren een klein avondje uit hebben. Jongste Nichtje had hen er niet bij verteld dat het je reinste amateurtoneel was van het genre vormingstheater van de jaren tachtig.  Maar als je dat snapt is het heel leuk.

Het is een stuk over de afbraak van een jaren vijftig-flattenbuurtje hier verderop, ten behoeve van weer het nieuwste inbreiwijkje 'Mussen & Merels'. Gentrificatie heet dat. Dat een Vogelaarwijk deels afgebroken wordt, dat sociale huurwoningen vervangen worden door koopwoningen. En die mensen die daar woonden moesten weg. Ze werden vaak jaren aan het lijntje gehouden, dat ze ooit terug konden (of in elk geval sommigen van hen) maar dat geldt natuurlijk voor de meesten niet. Die zitten nu in hoge flats in Overvecht. 

Het is een voorstelling met nogal veel spelers, van wie je vermoedt dat het voor een deel oude bewoners van dat wijkje zijn. De 8 meisjes in de leeftijdscategorie 7 tot 12 zijn het allerleukst. 

Geen opmerkingen: