vrijdag 13 april 2018

Euthanasie

Het is alweer het vierde seizoen van de tv-serie Dokter Deen van Omroep Max, en ik heb hem al die tijd trouw gevolgd, maar dit seizoen is het niet louter genoegen. Het is allemaal té erg. Er zit nauwelijks lucht meer in. De vorige seizoenen waren  ook wel eens heftig, maar daar voerden liefesperikelen de boventoon. 

Nu zijn het allemaal zaken van leven en dood en huwelijkskwesties. Oscar (de man van de Vlielandse huisarts Maria Deen) heeft ineens zware ALS. Mama Deen, Maria's pleegmoeder, heeft zware dementie en moet in een gesloten afdeling van verpleeghuis hoewel Maria haar anders heeft beloofd. Maria’s oom heeft longkanker en komt klem te zitten tussen de auto en de aanhanger. Zoon Robbert is getrouwd met de ontzettend leuke Pip (beiden ook huisarts) die ineens autistisch is en geen seks wil waardoor hij wel vreemd móet gaan - en wel met de plaatselijke politieagente. Dochter Isa is getrouwd met Freek de dominee, zij heeft haar carrière opgegeven, is nu een heel gefrustreerde huisvrouw en is vlogger geworden die nogal gênant haar gezinsleven filmt en de wereld in stuurt!

In de aflevering van gisteren pleegt Oscar euthanasie. Schoondochter Pip voert de medische handelingen uit. Oscars dochter Eva komt op het nippertje uit het buitenland en is heel erg tegen. Het is allemaal dicht op de huid gefilmd. Tot het infuus aan toe. Ik zit tot mijn eigen verbazing met tranen in de ogen. Maar ik vind het ook allemaal té erg. Het verbaast me wel dat zo’n toch controversieel onderwerp zo gefilmd mag worden. Bij zelfdoding wordt altijd alle terughoudendheid betracht.

Geen opmerkingen: